Vanaf 2025 zouden grote bedrijven* verplicht een duurzaamheidsrapportage op moeten stellen volgens de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Zouden moeten, maar… de regels worden versoepeld.
Op 26 februari 2025 introduceerde de Europese Commissie het Omnibus-pakket, waarmee de eisen voor duurzaamheidsrapportages worden aangepast. Inmiddels heeft de Europese Raad aangegeven het eens te zijn met het voorstel om de verplichte duurzaamheidsrapportage voor grote niet-beursgenoteerde bedrijven met twee jaar uit te stellen. Zo geldt de CSRD-verplichting nu alleen nog voor grote ondernemingen met minimaal 1.000 medewerkers en die voldoen aan bepaalde omzet- of balanstotaalcriteria.
Een bedrijf geldt als ‘groot’ als het voldoet aan minstens twee van de volgende criteria:
- Balanstotaal > € 25.000.000
- Netto-omzet > € 50.000.000
- Aantal werknemers > 250
Lever je aan een CSRD-plichtig bedrijf? Dan kan het zijn dat zij jou om duurzaamheidsinformatie vragen. Het Omnibus-pakket stelt echter voor om deze verplichting te beperken. Alleen de vrijwillige VSME-standaard (voor kleine en middelgrote bedrijven) en sectorinformatie zouden dan nog van toepassing zijn.
Vrijwillig rapporteren?
Veel bedrijven investeren al in duurzaamheid, zoals milieumaatregelen, sociale initiatieven en goed bestuur (ESG-thema’s: Environmental, Social & Governance). Ook als je niet onder de CSRD valt, kun je hierover rapporteren via de VSME-standaard – niet verplicht, maar wel nuttig.
Let op:
Het Omnibus-pakket is nog een voorstel. Het Europees Parlement moet de wijzigingen nog goedkeuren. Ook de VSME-standaard is nog niet definitief.
Meer weten? Neem gerust contact met ons op.