Wij zien het in de praktijk best vaak voorkomen: vrienden of kennissen die op een gezellige avond een leuk idee bedenken en deze tot uitvoering willen brengen door het starten van een onderneming in de vorm van een Vennootschap onder firma (VOF).
In het beginstadium wordt de onderneming voornamelijk gevoed door de creativiteit van de firmanten. Een goede vastlegging van afspraken wordt nog wel eens vergeten, gezien de focus ligt op het product of de dienst.
Waar gaat het vervolgens mis? Enkele voorbeelden vanuit onze ervaring:
- Na een aantal jaar wordt een leuk resultaat behaald. Maar hoe is de resultaatverdeling eigenlijk? Beide firmanten voor een gelijk deel, of heeft de een mogelijk meer arbeid verricht dan de ander? Maar mogelijk heeft de andere firmant meer kapitaal ingebracht?
- Na een aantal jaar is de creativiteit wat verloren gegaan en wil één van de firmanten graag uittreden. Wat gebeurt er met het merkrecht? Zit er geen goodwill in de onderneming? Heeft de uittredende firmant recht op een vergoeding?
- De onderneming lijkt helaas toch geen succes te zijn en de firmanten besluiten om de VOF te ontbinden. Achteraf is er flinke discussie over de ingebracht geldmiddelen van de firmanten en kan het zijn dat volgens de boeken de een nog een aanzienlijk bedrag aan de ander moet betalen. Maar zou het niet zonde zijn als de vriendschap door deze financiële vraagstukken in gevaar komt?
Hoe kun je dit voorkomen?
- Bepaal vooraf of de firmanten elkaar goed aanvullen. Kunnen jullie op een goede manier discussiëren over een meningsverschil? Wat zijn de positieve en negatieve eigenschappen van een ieder?
- Bepaal wat de taakverdeling gaat worden. Wie houdt zich waar mee bezig en heeft dit ook impact op de winstverdeling? Misschien is de een goed in sales en de ander beter in het voeren van de administratie.
- Wat zijn de afspraken als iemand na verloop van tijd wilt uittreden uit de VOF? Wat gebeurt er met de naam, het logo, de website etc.?
- Wat zijn de bevoegdheden van een ieder?
- Dient er een startkapitaal ingebracht te worden? Gebeurt dit door een ieder voor gelijke bedragen?
- Wat als er tussentijds behoefte is aan extra liquiditeit?
- Probeer zakelijk en privé van elkaar te scheiden. Ga dus geen privé aankopen doen via de rekening van de VOF.
- Hoe belangrijk is de nieuwe onderneming voor een ieder? Komt de volledige aandacht van de firmanten op de VOF te liggen, of is het een bijzaak voor in de avonduren en weekenden?
- Leg alle afspraken goed vast in een VOF-contract.
- Wees transparant in de boekhouding van de onderneming en zorg dat deze is bijgewerkt. Bekijk periodiek (in ieder geval één keer per jaar) wat de standen van de kapitalen zijn, zodat eventuele discussies tijdig kunnen worden uitgesproken. Hiermee voorkom je dat achteraf verassingen.
Mocht je hier eens over willen sparren, neem dan contact op met een van onze adviseurs.