Komen studiekosten 'altijd' ten laste van de winst uit onderneming
Nieuws - 14 oktober 2024

Komen studiekosten 'altijd' ten laste van de winst uit onderneming

Studiekosten waren voorheen aftrekbaar als buitengewone uitgaven in de aangifte inkomstenbelasting, maar met ingang van 2022 zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

De vraag is of ondernemers met een IB-onderneming (eenmanszaak, vof, maatschap) nog wel gewoon studiekosten ten laste van hun winst uit onderneming kunnen brengen. 

Uit jurisprudentie volgt dat een ondernemer zijn studiekosten niet ten laste van zijn winst uit onderneming kan brengen, indien die kosten er niet op zijn gericht om de vakkennis waarover hij (of zij) al beschikte op peil te houden, maar om zijn vakkennis te vergroten of om een hogere graad te behalen.

Als de studie er dus op gericht is om de kennis op peil te houden, zijn dat wel gewoon kosten die ten laste van de winst uit onderneming kunnen komen. Onder het op peil houden van de vakkennis wordt daarbij overigens niet alleen het opfrissen van al eerder verworven kennis verstaan, maar ook de aanvulling daarvan die door de ontwikkeling van het vak is benodigd om de vakbekwaamheid niet te verminderen. En dan tellen die uren ook mee voor het zogenaamde urencriterium.

De moraal van het verhaal is dus dat het belangrijk is om te beseffen dat kosten gemaakt voor het opdoen van nieuwe kennis niet aftrekbaar zijn als bedrijfskosten.

Voor een recente uitspraak omtrent de kwalificate van studiekosten (zijn die ter behoud van de bron of ter verwerving van een nieuwe bron) klik HIER.