De leeftijd voor het volwassenminimumloon zal per 1 juli 2017 stapsgewijs omlaag gaan en het minimumloon voor jongeren stapsgewijs omhoog.
De leeftijd waarop iemand recht heeft op het wettelijk volwassenminimumloon gaat in twee stappen omlaag van 23 jaar naar 21 jaar. Per 1 juli a.s. gaat de leeftijd omlaag van 23 jaar naar 22 jaar. Tegelijkertijd gaat het minimumjeugdloon voor jongeren van 18 tot en 21 jaar in stappen omhoog.
Concreet betekent dit dat uw werknemers van 18 tot en met 22 jaar per 1 juli a.s. een hoger wettelijk minimumloon ontvangen. Voor de tabellen zie HIER.
Door de stapsgewijze verhoging van het wettelijk minimumloon kunt u als werkgever te maken krijgen met hogere loonkosten.
Vanaf 2017 geldt het zogenaamde Lage Inkomensvoordeel (LIV). Het voordeel kan oplopen tot maximaal € 2.000 per jaar.
Er zijn twee voorwaarden voor werkgevers waaraan hun werknemers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor dit voordeel. De werknemer dient minimaal 1.248 uur per jaar werkzaam zijn geweest (werknemers die later in dienst komen of eerder uit dienst gaan is dit evenredig) en de werknemer dient een loon te verdienen tussen de 100% en 125% van het minimumloon.