Personeelslening voor eigen woning en andere personeelsleningen
Nieuws - 7 augustus 2023

Personeelslening voor eigen woning en andere personeelsleningen

Wanneer een werkgever geld leent aan een werknemer, kan er sprake zijn van een rentevoordeel voor die werknemer. Bij alle personeelsleningen, behalve die voor een (elektrische) fiets of een elektrische scooter, is dit rentevoordeel belast. Bij een personeelslening voor een eigen woning zijn daarnaast ook de kosten die aan de lening zijn verbonden, belast.

Je berekent het rentevoordeel door een marktconform percentage van het geleende bedrag te nemen. Als je werknemer rente heeft betaald, trek je het betaalde rentebedrag af van het marktconforme rentebedrag. Dit rentevoordeel is belast loon van je werknemer.

Als het gaat om een lening waarvan de rente aftrekbaar is in de inkomstenbelasting als Eigen Woning rente, is het rentevoordeel inclusief de kosten altijd loon van je werknemer en kan het dus niet aangewezen worden als eindheffingsloon.

De afspraken die je als werkgever met je werknemer hebt gemaakt over de aflossing van de lening, bepalen wanneer het rentevoordeel moet worden aangeven. Als je werknemer bijvoorbeeld maandelijks aflost door betaling of verrekening, moet het rentevoordeel ook maandelijks worden aangeven. Lost je werknemer ergens in het jaar een gedeelte af, dan moet het rentevoordeel aangegeven worden in dat tijdvak.

Je kan gebruikmaken van de vrije ruimte van de werkkostenregeling voor een lening die de werknemer bij je heeft gesloten:

- voor het rentevoordeel bij een renteloze lening,

- voor een (gedeeltelijke) kwijtschelding van de rente of de lening.

De leningsovereenkomst moet vastliggen in de loonadministratie. De kwijtschelding is loon op het moment dat het voordeel wordt genoten.