Je hebt het vast al ergens gelezen, het nieuws staat er vol mee. En ook wij hebben er eerder over geschreven (Column: werk je met zzp'ers? Voorkom schijnzelfstandigheid en Werk je als bedrijf met een zelfstandige of met een schijnzelfstandige).
De Belastingdienst gaat actief controleren op schijnzelfstandigheid. Dit kan gevolgen hebben: van correctieverplichtingen tot naheffingen loonheffingen. Maar wat betekent dat concreet als de Belastingdienst bij jóu voor de deur staat? Geen zorgen, we praten je even bij.
Eerst het goede nieuws: in 2025 hoef je geen boete te verwachten als er sprake blijkt van schijnzelfstandigheid. En dan het ‘slechte’ nieuws: de Belastingdienst komt bij je langs.
Dat bezoek komt trouwens niet als een verrassing. Je krijgt van tevoren een brief waarin een afspraak wordt gemaakt om bij jullie op locatie langs te komen. Misschien ben je zo slim geweest om ook meteen een adviseur van KRC Van Elderen accountants | belastingadviseurs uit te nodigen. Samen sta je sterker.
Tijdens het bedrijfsbezoek gaat het gesprek vooral over de inzet van zelfstandigen. Je kunt vragen verwachten als:
- Wat heb je gedaan om arbeidsrelaties goed te kwalificeren?
- Kun je kort iets vertellen over jullie bedrijfsactiviteiten?
- Hoeveel werknemers en hoeveel zzp’ers werk(t)en er bij jullie?
- Waarom huur je mensen in, en voor welk soort werk?
Ook komen de negen bekende gezichtspunten aan bod. Zie hiervoor de Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties van de Belastingdienst. Goed om te weten: er wordt géén controle gedaan op de loonadministratie of de aangiften.
Het gesprek zelf is bepalend voor de uitkomst van het bedrijfsbezoek. Na afloop ontvang je hiervan een rapport. Soms komen daar aandachtspunten uit, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je er glansrijk doorheen komt en het daarmee klaar is.
En wat als het om een boekenonderzoek gaat?
Dan is het onderzoek wat uitgebreider, en gerichter. Het gaat dan om een specifiek tijdvak dat onder de loep wordt genomen. Je zult vooraf ook onder andere een auditfile en salarisgegevens moeten aanleveren.
De inhoud van het gesprek lijkt grotendeels op dat van een bedrijfsbezoek, maar de vragen kunnen specifieker zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verdiepende analyse van één specifieke arbeidsrelatie of een groep vergelijkbare zelfstandigen. Ook hier volgt na afloop een (concept)rapport. Ons advies: laat dat altijd goed checken door je adviseur.