Met de beëindiging van het handhavingsmoratorium is er opnieuw onzekerheid ontstaan voor opdrachtgevers en zzp’ers. De Belastingdienst gaat namelijk nauwkeuriger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit vraagt om een kritische blik op de arbeidsrelaties binnen de organisaties. Meer hierover vind je ook in onze column van 20 november 2024.
Recente uitspraak: arbeidsovereenkomst ja/nee
In een recente uitspraak kwam de vraag aan de orde of een overeenkomst tussen partijen kwalificeert als een overeenkomst van opdracht of als een arbeidsovereenkomst? Het beoordelingskader uit het Deliveroo-arrest wordt toegepast en dat biedt interessante inzichten.
Inbeddingscriterium, wat is dat
In het deliveroo-arrest kwam het belang van het inbeddingscriterium naar voren bij de beoordeling van de arbeidsrelatie. Inbedding is de mate waarin de werkzaamheden van de zzp’er zijn geïntegreerd in de reguliere bedrijfsvoering van de opdrachtgever. Dit criterium is belangrijk om te bepalen of er sprake is van een echte zelfstandige of van een schijnzelfstandige en dus van een verkapt dienstverband.
Uitleg rechter
De rechter legde in de gememoreerde uitspraak dit inbeddingscriterium uit zowel voor de werkzaamheden zelf als de rol van de werkende:
• Inbedding van de werkzaamheden – Zijn de taken die de zzp’er uitvoert onderdeel van de kernactiviteiten van de organisatie?
• Inbedding van de werkende – Wordt de zzp’er organisatorisch en functioneel opgenomen in het bedrijf, vergelijkbaar met werknemers?
De conclusie van de rechter
In deze zaak paste het werk van de zzp’er binnen de kernactiviteiten van het bedrijf, maar ontbrak organisatorische inbedding: er waren geen collega’s in loondienst met vergelijkbare taken, geen verplichtingen rondom verlof of trainingen en geen functioneringsgesprekken. Op basis daarvan concludeerde de rechter dat er weinig aanwijzingen waren voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst.
Indicatie schijnzelfstandigheid ja / nee
De splitsing van het inbeddingscriterium door de rechter maakt de beoordeling weer iets concreter. Voor een indicatie of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd, of niet, kun je aan de hand van de een webmodule een antwoord krijgen.
Advies
Wil je advies over dit onderwerp? Neem contact op met een van onze specialisten.