De uitbreiding van de CSRD: wat betekent dit Voor bedrijven?
Column - 14 februari 2024

De uitbreiding van de CSRD: wat betekent dit Voor bedrijven?

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt en de Europese Unie ambitieuze klimaatdoelen nastreeft, komt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) op de voorgrond als een cruciaal instrument om bedrijven aan te moedigen transparant te zijn over hun niet-financiële prestaties. Deze column werpt een blik op de implicaties van de CSRD-uitbreiding voor bedrijven, met name voor het MKB, en biedt suggesties voor een soepele overgang naar conformiteit.

De CSRD vertegenwoordigt een uitbreiding van de bestaande EU Non-Financial Reporting Directive (NFRD), die momenteel uitsluitend verplicht is voor grote beursgenoteerde ondernemingen. Vanaf het boekjaar 2025 zal de CSRD van toepassing zijn op alle grote ondernemingen, ongeacht hun beursnotering.

Deze verandering heeft ook gevolgen voor middelgrote en kleine ondernemingen, omdat de CSRD nu informatie vereist die betrekking heeft op de gehele waardeketen. Grote ondernemingen zullen daarom duurzaamheidsinformatie moeten opvragen bij hun leveranciers en opdrachtgevers, wat ook bij de MKB-ondernemingen komt te liggen, om te voldoen aan de nieuwe CSRD-vereisten.

''Echter brengt de CSRD wel een last bij de MKB doordat de verplichte bedrijven de hele keten in kaart moeten brengen.''

De EU heeft namelijk ambitieuze klimaatdoelen gesteld, met als hoofddoel het bereiken van het eerste klimaatneutrale blok. De Europese Green Deal omvat een actieplan om deze doelstelling te verwezenlijken, waarbij de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een instrument is dat de EU inzet om haar streven naar duurzaamheid te ondersteunen.

De CSRD heeft als doel de kwaliteit en vergelijkbaarheid van niet-financiële informatie van ondernemingen over Environmental, Social en Governance (ESG)-onderwerpen te bevorderen. Dit wordt bereikt door de introductie van Europese standaarden, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Bovendien wordt er een controleplicht op deze informatie ingevoerd om greenwashing te voorkomen.

Voor de toepassing van de CSRD worden dezelfde criteria gevolgd als voor de controleplicht, dus afhankelijk van het aantal personeel, omzet en balanstotaal. Middelgrote en kleine ondernemingen zijn voorlopig vrijgesteld, maar andere Europese maatregelen kunnen ertoe leiden dat ook zij sneller actie moeten ondernemen op het gebied van verduurzaming. Echter brengt de CSRD wel een last bij de MKB doordat de verplichte bedrijven de hele keten in kaart moeten brengen, zij zullen dus ook om transparantie vragen aan de MKB’er.

Dit houdt in dat ondernemingen transparant moeten zijn over zowel de impact van hun activiteiten op duurzaamheidskenmerken als de impact van duurzaamheidskenmerken op de onderneming zelf. Dit omvat de gehele waardeketen van de onderneming.

Voorbereiding op deze wijzigingen wordt aangeraden, met suggesties zoals het starten van beleidsvorming, meten en sturen op ESG-indicatoren en het opstellen van rapportages. Het betrekken van belanghebbenden, zoals het personeel en partners in de waardeketen en het tijdig inschakelen van adviseurs wordt eveneens aanbevolen voor een soepele overgang naar CSRD-conformiteit.

46ec0770-8a51-49d6-ba31-2d5c0d0f4f49.jpeg

Niels Weijkamp - n.weijkamp@krcvanelderen.nl