Eén BV is geen BV?
Nieuws - 27 september 2023

Eén BV is geen BV?

Een besloten vennootschap (BV) is een rechtsvorm waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen die niet vrij verhandelbaar zijn. Een BV kan bestaan uit één of meer BV's, die samen een groep vormen. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor één of twee BV's, afhankelijk van de situatie en de doelstellingen van de ondernemer. Hieronder worden enkele voor- en nadelen van beide opties besproken. 

Voordelen van één BV: 
- Eenvoudiger administratie en boekhouding, omdat er maar één jaarrekening en belastingaangifte hoeft te worden opgesteld. 
- Lagere kosten, omdat er minder notaris-, accountants- en advieskosten zijn. 
- Meer flexibiliteit, omdat er geen sprake is van onderlinge verrekeningen of leningen tussen de BV's. 
- Geen aansprakelijkheid voor de schulden of verplichtingen van een andere BV. 
- Meer zeggenschap, omdat er geen andere aandeelhouders of bestuurders zijn die invloed kunnen uitoefenen op de bedrijfsvoering. 
 
Voordelen van twee BV's: 
- Meer fiscale voordelen, omdat er gebruik kan worden gemaakt van het tariefsopstapje, de deelnemingsvrijstelling, de fiscale eenheid en salaris- en dividendbeleid.
- Meer bescherming, omdat het vermogen van de holding gescheiden is van het vermogen van de werkmaatschappij, waardoor het minder vatbaar is voor beslag of faillissement. 
- Meer mogelijkheden, omdat er meer ruimte is voor financiering, investeringen, samenwerkingen of overnames met andere partijen. 
- Meer continuïteit, omdat de holding de aandelen van de werkmaatschappij kan overdragen aan een opvolger of een nieuwe eigenaar zonder dat dit gevolgen heeft voor de bedrijfsactiviteiten. 
- Meer professionaliteit, omdat er een duidelijke scheiding is tussen het bestuur en het toezicht op de verschillende BV's.