Het komt nogal eens voor dat de partner van de DGA ook op de loonlijst staat van de Holding. De vraag die dan opkomt is of deze partner dan verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Dat is mede van belang in verband met de Regeling aanwijzing DGA 2016.
Dus kwalificeert de partner als DGA of niet:
a. De partner die ook aandelen bezit in deze Holding en statutair bestuurder is, kwalificeert als DGA dus er is geen verzekeringsplicht.
b. De partner die geen aandelen bezit in deze Holding maar wel statutair bestuurder is, kwalificeert niet als DGA en is dus in beginsel verzekerd is voor de werknemersverzekeringen.
c. Is de partner geen statutair bestuurder, maar verricht zij wel werkzaamheden, dan zal aan de hand van de feiten en omstandigheden van het geval beoordeeld moeten worden of er sprake is van verzekeringsplicht. Is er een arbeidsovereenkomst, dan staat de partner formeel onder gezag van de vennootschap en dus is er sprake van verzekeringsplicht. Is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst en gelden er ongebruikelijke afspraken, is er mogelijk geen sprake van verzekeringsplicht. Ongebruikelijke afspraken zijn:
- ongebruikelijke beloning,
- ongebruikelijke werktijden,
- recht op een winstaandeel,
- inspraak in bedrijfsvoering.
En als er al premies worden ingehouden, is er eigenlijk wel een uitkeringsrecht. Lijkt logisch, maar hoeft dat niet te zijn.
Al met al reden te meer om kritisch te zijn en uw situatie door te laten lichten.