Heeft u als (groot)ouder wel eens gedacht aan een BEM-clausule voor uw (klein)kinderen?
Nieuws - 31 januari 2017

Heeft u als (groot)ouder wel eens gedacht aan een BEM-clausule voor uw (klein)kinderen?

Met een BEM-clausule of schenking onder bewind zet je als het ware een hek om het (spaar)geld van kinderen of kleinkinderen.

Wat is een BEM-clausule

Een BEM-clausule (BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen) zorgt ervoor dat een minderjarige niet aan het geld op zijn rekening kan komen. Ook de ouders mogen geen geld opnemen van de rekening, tenzij met toestemming van de kantonrechter, bijvoorbeeld om een dure medische behandeling van een kind te kunnen betalen. Zodra het kind 18 jaar wordt, vervalt de clausule.

Kantonrechter

Bij de meeste banken dient wel een beschikking van de kantonrechter aan zo’n verzoek ten grondslag te liggen. Hierom kan schriftelijk worden verzocht bij de kantonrechter in de buurt.

BEM-clausule verplicht

Soms is een rekening met BEM-clausule verplicht. Bijvoorbeeld als een kind een schadevergoeding van een verzekeringsmaatschappij ontvangt. De verzekeraar zorgt er op die manier voor dat niemand zomaar bij het geld kan vóór het kind 18 is. Maar ouders kunnen ook uit eigen beweging kiezen voor een rekening met BEM-clausule, om een flinke erfenis of schenking te beschermen. Of om te voorkomen dat geld dat zij voor hun kind(eren) sparen al vóór de 18de verjaardag wordt uitgegeven.

Toeslagen

Tegoeden op een rekening met BEM-clausule tellen niet mee bij de vermogenstoetsen voor toeslagen. Dit houdt in dat het spaargeld niet van invloed is op de hoogte van enkele toeslagen, zoals de huur- of zorgtoeslag. Een BEM-clausule kan er dus voor zorgen dat ouders recht hebben op een toeslag die ze zonder de clausule niet zouden krijgen, of dat de toeslag hierdoor hoger uitvalt.

Vragen

Wil je meer weten, neem dan contact op met mevrouw Bina Schouwstra van onze vestiging te Apeldoorn (055-5223377).