Heb je in 2022 goederen of diensten betaald ten aanzien van zaken gekocht van een ander EU-land ? Voorbeelden van situaties waarin je mogelijk buitenlandse BTW hebt betaald zijn:
- Je hebt een hotelovernachting geboekt in bijvoorbeeld Duitsland voor een zakelijke afspraak.
- Je hebt een softwarepakket gekocht van een leverancier in Frankrijk.
- Je hebt een online cursus gevolgd van een aanbieder in Spanje.
- Je hebt reclamemateriaal laten drukken in België.
- Je hebt brandstof getankt in Luxemburg voor je bedrijfsauto.
Tot en met 30 september 2023 hebben bedrijven nog de kans om deze buitenlandse btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Indien verzoeken na 30 september 2023 worden ingediend, is het mogelijk dat het andere EU-land deze niet meer in behandeling neemt. Dit betekent dat de EU-btw dan niet kan worden teruggevorderd. Wacht niet tot de laatste dag om deze BTW terug te vragen.
Als je als bedrijf nog geen inloggegevens hebt (aangevraagd) om de EU-btw terug te vragen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Het duurt meestal één tot twee werkweken voordat de inloggegevens van de Belastingdienst worden ontvangen nadat ze zijn aangevraagd. Aanvragen kan HIER.
Om de EU-btw succesvol terug te vragen via het online portaal van de Belastingdienst, moet aan vier voorwaarden worden voldaan:
• Het bedrijf is gevestigd in Nederland.
• Er is geen verplichting tot btw-aangifte in het EU-land waarvan de btw wordt teruggevraagd.
• De goederen en diensten waarop btw drukt, worden gebruikt voor met btw belaste handelingen met recht op aftrek.
• Het terug te vragen btw-bedrag moet minimaal € 50 bedragen. Dit geldt voor het volledige jaar 2022 of het resterende deel van dat jaar, inclusief december.
Voor de vereisten per land en de toelichting bij een verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen klik HIER.